26 September 2007

Companiile sustin armonizarea sistemului de calcul al bazei de impozitare la nivel european

Un studiu publicat de KPMG privind propunerea Comisiei Europene de armonizare a modului de calcul a bazei de impozitare a companiilor la nivel european arata ca initiativa se bucura de sprijinul puternic al profesionistilor in domeniu din cadrul marilor companii europene. Studiul s-a efectuat asupra a peste 400 de mari companii din toate cele 27 de state membre UE si Elvetia.
In propunerea respectiva se vorbeste despre faptul ca profiturile companiilor care opereaza in mai mult de o tara membra UE sa se calculeze dupa o formula unica la nivel european, in loc de 27 de formule diferite, cum se aplica astazi. Ulterior, profiturile vor fi realocate tarilor in care activeaza respectiva companie, pentru a fi impozitate la nivelul impozitelor practicate de tarile respective.
Aceasta initiativa este sustinuta de 78% dintre participantii la studiu. Cei din Republica Ceha, Danemarca si Spania sustin initiativa in proprotie de 100%, cei din Italia - 96%, Grecia, Luxemburg, Polonia, Romania, Slovenia si Suedia – 90%, Germania – 84%, iar Austria, Finlanda, Ungaria si Portugalia – 80%. Cele mai sceptice reactii s-au inregistrat, bineinteles, in Marea Britanie, unde doar 62% dintre participantii la studiu sunt de acord cu initiativa, iar 32% sunt impotriva. Doar doua tari (Irlanda si Slovacia) au inregistrat raspunsuri majoritare impotriva acestei propuneri, 50% dintre participantii la studiu din aceste tari fiind impotriva.
Comisia a explicat ca nu va propune un singur nivel al impozitului pe profit la nivel european. Cu toate acestea, 69% dintre participantii la studiu au afirmat ca pe langa baza de impozitare comuna ar vrea sa se introduca si un impozit unic pe profit la nivelul intregii Europe. Doar Marea Britanie, Cipru, Irlanda, Polonia si Elvetia au inregistrat rapunsuri majoritare impotriva unui impozit unic, insa majoritatea celorlaltor tari sustin destul de mult aceasta idee.
CE ia in considerare sisteme diferite de alocare a profiturilor. Astfel, acestea pot fi alocate intre tarile respective luand in calcul nivelul salariilor, valoarea activelor dintr-o anumita tara (mai putin cele financiare), vanzarile sau alti indicatori. Comisia intentioneaza ca acest sistem consolidat sa fie optional pentru companii. Astfel, acestea vor putea alege daca vor adopta acest sistem sau vor ramane la formula actuala utilizata.
Comisia Europeana isi va face publice propunerile pana la finele lui 2008 si spera ca acestea vor intra in vigoare pana in 2010. Desi multi dintre participantii la studiu considera acest calendar ca fiind optim, 66% estimeaza ca va va fi aplicat abia din 2015 si 85% pana in 2020. Doar 15% au raspuns ca nu cred ca va fi aplicat vreodata.
Mai multe informatii aici.

No comments: