15 October 2007

Proiectul Tratatului de reforma pe ultima suta de metri

Ati mai auzit (pe la stiri sau prin alta parte) ceva despre negocierile privind Trataul de Reforma, care va inlocuit Tratatul Constitutional? Ca eu n-am mai auzit nimic. Parca nici nu ar avea loc negocieri dure privind viitorea legislatie fundamentala a UE.
Ai nostri nu stiu sau nu vor? Sau dupa ei potopul si nu-i intereseaza? Oricare ar fi motivul, atitudinea lor este, in orice caz, dureros de inconstienta. Iata cateva noutati despre viitorul Tratat de reforma, care se afla pe ultima suta de metri pana la forma finala a proiectului.
Ministrii de externe participa astazi la Luxemburg la un summit pentru clarificarea ultimelor puncte de pe agenda de negocieri. Singurele “probleme minore” pana la forma finala a proiectului Tratatului au fost ridicate de Polonia, Italia si... Bulgaria. DA! BULGARIA! Totusi, niciuna dintre problemele respective nu este considerata atat de grava incat sa pericliteze finalizarea de catre liderii UE a Tratatului, astfel incat forma finala a proiectului sa fie semnata in luna... decembrie. Dorinta de a se evita noi probleme privind ratificarea Tratatului este larg raspandita intre liderii europeni.
Polonia a castigat batalia privind amanarea introducerii noului sistem de vot pana in 2017 si inca face presiuni pentru introducerea in textul Tratatului (si nu in anexele acestuia) a unor prevederi ce permit statelor mici sa aiba dreptul la o minoritate de blocaj care sa intarzie cu cateva luni adoptarea deciziilor UE. Este vorba despre “Compromisul Ioannina” sau mecanismul Ioannina, care permite inghetarea temporara a deciziilor UE daca se intruneste o minoritate de blocaj suficient de mare din parte statelor care nu sunt de acord cu adoptarea respectivei decizii.
De asemenea, pentru un reprezentant al Poloniei, va fi infiintat un post suplimentar de avocat-general la Curtea Europeana de Justitie – un fel de “bonus” pentru aceasta tara. Bravo lor, ca au stiut sa-si sustina interesele!
Italia e suparata ca in urma redistribuirii locurilor in Parlamentul European pierde in fata Frantei si Marii Britanii si vrea ca aceasta problema sa fie discutata separat de Tratat, la o data ulterioara. Propunerea de redistribuire/realocare a numarului de locuri in PE ia in calcul trendul cresterii populatiei, iar Spania e principalul beneficiar.
Noua membra UE Bulgaria a cerut aproape in ultimul moment ca moneda europeana sa poata fi scrisa “evro” conform alfabetului chirilic, desi Banca Centrala Europeana s-a opus acestei alternative.
Romania a avut vreun cuvant de spus in cadrul acestor negocieri? Eu n-am auzit asa ceva. Sau atitudinea de Yesmeni ne caracterizeaza pe linie generala in plan diplomatic?
Poate problema minoritatilor nationale ar fi fost una de interes de negociat si pentru noi. Nu neaparat in ceea ce priveste minoritatea maghiara, ci poate si pe cea rroma (care in curand probabil ca nu va mai fi minoritate, daca trendul cresterii populatiei rrome va continua in acelasi ritm ca cel actual). Sau poate reglementarea problemelor de la granita UE, pentru solutionarea vesnicelor abuzuri ale Ukrainei. Oricum, sa ne fie rusine ca am putut sa alegem niste personaje atat de incompetente care sa reprezinte interesele tarii si sa compromita imaginea diplomatiei romanesti, atat de renumite si de respectate odinioara. Iar aici nu intra numai cei din Ministerul de Externe, ci toata conducerea politica actuala pusa doar pe capatuit, in frunte cu imbecilul de Basescu, care a compromis toate relatiile noastre externe.

No comments: