07 July 2008

Ce m-a enervat pe ziua de azi: G8-u'

A inceput summit-ul G8, in cadrul caruia se reunesc reprezentantii tarilor cu prime 8 cele mai dezvoltate economii. Se discuta numai chestii "grele". Prima pe lista este "dezvoltarea africana", urmata de modificarile climatice, economia globala, inclusiv preturile la energie, situatia de pe piata alimentelor si securitatea internationala. Voua ce va sugereaza aceasta "lista"?
Sa va explic ce imi sugereaza mie faptul ca dezvoltarea africana este in fruntea listei, si mai e acompaniata in "topul" discutiilor de criza pe piata alimentelor, criza economica globala si probleme legate de securitatea internationala. Africa este in mod deliberat "pastrata" subdezvoltata, fiind una dintre zonele cele mai bogate in resurse (daca nu cumva a ramas chiar singura); se incearca astfel conservarea ei pe o periaoda cat mai indelungata, fiind considerata un fel de "rezerva". Daca dezvoltarea acestei regiuni a devenit prioritatea G8, cred ca sacul de resurse diponibile pana la ora actuala a cam ajuns la fund. Si se trece la "rezerve", mai ales ca sunt probleme si pe piata alimentelor. Ce se va intampla insa si dupa epuizarea rezervelor?! Ceva nasol...
In plus, modificarile climatice au scapat total de sub asa-zisul control. Si asta chiar ar trebui sa devina o problema prioritara pe agenda zilnica a oricaror puteri din lumea asta si chiar pe cea a companiilor ("dream-on" veti spune, stiu, dar chiar asa ar trebui).
Referitor la economia globala (si, in special, piata energetica) si securitatea internationala, cred ca nu trebuie sa va mai spun ca sunt interdependente. Si ca, de asemenea, balonul umflat al crizei mai are putin si explodeaza, ca deja fasaie de ceva vreme.
Unul dintre principalele documente ce va rezulta in urma summit-ului va fi cel referitor la stabilitatea economiei globale, serios afectata de crizele succesive din Statele Unite, document ce va pune accent pe masurile prin care se va incerca rezolvarea amenintarilor la nivel economic de pe piata energetica si cea financiara.
Acum, serios, chiar este cineva care mai crede ca pe aceste tari din G8 le preocupa ce se intampla cu ceilalti, care nu fac parte din cercul lor de "elita"?
Eu zic ca s-au intalnit pentru:
1. a felia si imparti la milimetru resursele care mai exista, de orice fel (mai ceva ca pradatorii);
2. a reimparti zonele de putere si statele pe care le tin sub papuc;
3. daca nu se inteleg asupra pct. 1 si/sau 2, pentru a declansa viitoare conflicte in zonele unde au un mic/mare interes.
Ma indoiesc profund ca aceste super-puteri nu au nimic de-a face cu pretul urias (~150$) la care a ajuns barilul de petrol, cu crizele "impotecare" si bursiere din diverse state dezvoltatea sau cu foametea populatiei din Africa.
Si ma opresc aici, ca m-am enervat deja prea tare....

1 comment:

anunt umanitar said...

Mihai Popescu are 24 de ani, din Timisoara si are nevoie urgenta de 40 000 de euro pt o operatie pe creier in Germania pt a extirpa o tumora. Intra pe site-ul sau www.mihaipopescu.com si citeste poveste lui… Haideti sa-l ajutam! www.mihaipopescu.com