26 September 2008

Monedele nationale se vor converti din nou in aur?

Cu siguranta ca traim o criza internationala fara precedent. Si lumea cu siguranta nu va mai fi la fel dupa ce se va termina (din pacate nu prea curand).
Atacurile de la 11 septembrie (teroriste sau nu) au reusit sa scoata la iveala tot ce a fost bolnav, falsificat, gresit sau stricat in enonomia americana (sau, mai bine zis, in primul rand in economia americana).
Daca va amintiti, efectele imediate la acel moment le-au resimtit in primul rand companiile aeriene, care au dat faliment. Au urmat cele energetice, cele de asigurari si multe altele, iar unda de soc a afectat in final intreaga industrie (in primul rand americana, dar nu numai), de la turism la bursa de valori.
Astfel, tot mai multi americani au ramaa fara un loc de munca. N-au mai avut bani sa-si plateasca ratele la banci, asa ca au inceput sa ramana si fara case. Dar cui sa vanda bancile casele respective (preluate din ipoteci) daca nu au mai gasit cumparatori? Si asa au incercat sa le vanda mai ieftin. Tot mai ieftin.
Intre timp, mediul economic international a intrat intr-o perioada din ce in ce mai dificila. Inflatia a luat-o razna cam peste tot, pretul petrolului a explodat. Si asta e doar varful iceberg-ului.
Si bancile au inceput sa se clatine. Si sa cada.
Pe hartie au active cu valori foarte mari (proprietati imobiliare, actiuni). Dar nu pot obtine valorile respective prin vanzare, ba din contra, le vand mult in pierdere, intrucat preturile au luat-o in jos.
Si, in plus, statul american are o datorie atat de mare incat nici urmasii urmasilor urmasilor urmasilor lor probabil ca nu o vor termina de platit.
Insa petrolul se tranzactioneaza in continuare in dolari. Pentru cat timp?!?

Ce s-a intamplat in aceeasi perioada cu Rusia? V-ati intrebat vreodata? Toata lumea se uita doar la ce face SUA, dar Rusia nu a stat degeaba, va garantez. Insa cine a avut ochi sa-i vada pe comunistii de rusi?

In prezent Rusia detine mai multi bani (pe care sa-i poata da cu imprumut) decat FMI-ul!!
O problema, la care se gandeste Rusia destul de serios este sa nu mai vanda produse petroliere in dolari, care oricum se davalorizeaza, ci in euro (moneda folosita de majoritatea clientilor sai, in mare parte vecini ai sai sau din zone geografice vecine). Este chiar logic.
Si daca ar face si rubla convertibila in aur (doar aurul nu se depreciaza, iar in astfel de momente de criza este singura investitie sigura).



Ar putea fi aurul reintrodus ca instrument de plata? Toate bancile centrale au rezerve uriase de aur. Si, din "intamplare", Rusia este un producator foarte important de aur pe piata internationala, controland, intr-o anumita masura, productia de aur (si pe cea de petrol, bineinteles).
Eu vad intr-un viitor nu prea indepartat o schimbare majora de forte la nivel international. Sunt convinsa ca Rusia va avea de spus un cuvant mult mai greu decat au avut americanii (sau altii) vreodata.
Si mai cred ca este doar o chestiune de timp pana cand va izbucni un conflict fara precedent. Mocneste de prea mult timp, iar in conjunctura modiala actuala nu mai poate fi aplanat. Insa mai sper (nici eu nu stiu de ce) ca totusi nu se va ajunge pana aici. Nu degeaba se spune ca speranta moare ultima...

2 comments:

Dan said...

sa fie vorba in titlu de monede? :)

Raluca said...

@dan: Bineinteles : )) S-a rectificat. Multumesc.