15 June 2007

Uite-asa mai pierde Romania ceva ce castiga bulgarii...

Putin a semnat o lege prin care ratifica construirea unei conducte pentru transportul produselor petroliere prin statele balcanice, pentru a aproviziona cu petrol Europa, SUA si regiunea Asia-Pacific.
Intelegerea pentru construirea conductei a fost semnata la 15 martie cu Bulgaria si Grecia, pentru a trasnporta petrolul rusesc prin Burgas, port bulgar la Marea Neagra, si Alexandroupolis in Grecia. Rosneft, Transneft si Gazprom vor detine 51% din proiect, iar grecia si Bulgaria cate 24,5% fiecare.
Putin a mai spus ca expansiunea Caspian Pipeline Consortium (CPC) va fi sincronizata cu costruirea conductei Burgas-Alexandroupolis. CPC este o conducata petroliera de 935 de mile ce va pleca de pe campul petrolier Tengiz din Kazakhstan si va ajunge in Novorossiysk, port rusesc la marea neagra. si cea mai mare investitie americana din Rusia (gigantul america Exxon Mobil detine 7,5% din CPC; companiile ChevronTexaco si ExxonMobil au contribuit cu aproape jumatate din investitia de 2,6 miliarde $).
Noroc ca noi il avem pe Basescu!

No comments: