28 September 2007

"Hobby-ul" lui Isarescu

Mugur Isarescu , guvernatorul Bancii Centrale a Romaniei, controleaza in marea majoritate a timpului lichiditatile de pe piata financiara. Asta in timpul saptamanii. In weekneduri, el are grija de alt “activ” lichid: vinul. Isarescu vrea sa regenereze o vita de vie “batrana” de 2.000 de ani, care aproape a pierit complet pe timpul lui Nicolae Ceausescu. Anul trecut a inregistrat o productie de 25.000 de sticle de vin din podgoria pe care o detine in Dragasani. Pentru el conteaza calitatea vinului, nu cantitatea. Si are dreptate. Un vin bun si rar este mult mai scump decat unul mult si prost.
In plus, de anul acesta, BNR va depozita langa lingourile de aur din “vistierie” si vinuri selectionate. Pentru inceput, va depozita 300 de sticle de Grasa de cotnari productia 1956, unul dintre cei mai buni ani den pe vremea comunismului. Not bad, Mr. Isarescu, not bad al all.
Un articol foarte interesant, pe care il gasiti aici.

1 comment:

Anonymous said...

Cine măsoară vinul în sticle, nu prea are treabă cu vinul ca producător, ci mai mult ca "degustător". Vinul se ambalează la comercializare, nu se învecheşte in sticle. Un vin din 1956, mai ales Grasă de Cotnari, probabil că este oţet deja de foarte mult timp daca nu a fost pastrat in crama. Nu orice vin vechi este şi bun. Vinul alb se păstrează, funcţie de soi şi recoltă, spre 10 ani după care începe să piardă din calitate. Cel negru este ceva mai rezistent, dar nici in cazul lui nu vorbim de zeci de ani. Cramele acelea cu multe sticle vechi sunt ceva de faţadă şi, de obicei, găzduiesc colecţii. O cramă este ceva mai mare, un mic oraşel cu temperatură constantă. Uneori există acces rutier, chiar cu camioane şi cisterne.
http://www.cricova.md/Content/@PrivateContent/%7B1A05B022-BE85-4746-8810-CFC932AB0E1B%7D/butoaie%20perspectiva.jpg