10 September 2007

Pentru / contra investitii

S-au spus multe la forumul APEC din Sidney, Australia, despre nevoia de a deschide granitele pentru circulatia libera a bunurilor si capitalurilor.
Rusia face tot ceea ce poate pentru a-si grabi intrarea in OMC, organizatie al carei scp este sa incurajeze comertului liber in toata lumea. Intre timp, un proces diametral opus integrarii mondiale se dezvolta in ritm accelerat – marile economii isi inchid portile in fata investitiilor straine.
Pe 19 septembrie, Comisia Europeana va publica un document official prin care va limita investitiile altor tari in sectorul energetic european. Unele prevederi ale proiectului se cunosc deja. Astfel, CE sugereaza luarea anumitor masuri impotriva incercarilor companiilor straine de a achizitiona retele de distribuire a energiei electrice si gazelor in Uniunea Europeana. Aceste masuri includ proceduri mai rigide pentru a permite obtinerea de active din domeniu energetic sau chiar interzicerea achizitionarii de infrastructura energetica din partea tarilor non-membre UE. Mai mult decat atat, UE a inceput sa discute despre principiul reciprocitatii in domeniul investitiilor din eenrgie. Cu alte cuvinte, doar acelor tari care-si vor deschide pietele energetice pentru UE li se va permite sa achizitioneze active in domeniul energetic de pe teritoriul UE. Aceste masuri vizeaza in primul rand companiile energetice rusesti, care au o piata de desfacere uriasa in UE si sunt interesate de achizitionarea retelelor de distributie. Dar UE nu va limita doar investitiile rusesti si nici doar pe cele din domeniul energetic.
O analiza interesanta, a carei varianta completa o gasiti aici.

No comments: