28 June 2007

Noul Tratat a evitat o divizare a Europei

In ultimul timp s-a accentuat nationalismul statelor membre UE. Acestea tind sa sacrifice interesul comunitar pentru cel national - si asta este o panta periculoasa.
Deblocarea, cu amendamente, a fostului Tratat Constitutional, neratificat din nu a reusit sa treaca de referendumurile din Franta si Olanda, este totusi un lucru bun. Cancelarul german Angela Merkel a punctat foarte bine ceea ce urma daca nu se intampla asta: splitarea interna a blocului comunitar. S-a reusit insa intr-adevar evitarea creerii unei Europe in doua viteze? Asta va ramane de vazut. Si tine foarte mult si de eforturile statelor membre de rang "inferior", cum e si Romania.
S-au purtat negocieri dure. Acolo sunt pana la urma 27 de interese diferite, care de cele mai multe ori se bat cap in cap. E cumplit de greu sa-i faci pe toti sa accepte aceleasi lucruri. Parca e din ce in ce mai greu.
Proiectul noului tratat va fi pus pe hartie in lunile urmatoare si intetntia e ca acesta sa fie ratificat in 2009. Printre prevederile importante ale noului documente se va numara si extinderea votului cu majoritate absoluta in defavoarea celui in unanimitate, care ducea la intarzieri in votarea politicilor UE. Totusi, la insistenta Poloniei, noua modalitate de vot va intra in vigoare abia din 2014, cel mai deevreme. Mie imi ridica un semn de intrebare aceasta doleanta a Poloniei.
Tot noul tratat va creste puterea de decizie Parlamentului European - instititutie ale carei drepturi au creascut de la un tratat la altul. Comisia Europeana, adica "executivul" , va ajunge sa numere doar 17 comisari, in loc de 27; va fi creeat un nou post de presedinte al UE, ce va inlocui sistemul prin rotatie; va fi intarit rolul celui ce conduce politica externa a UE, pentru ca Uniunea sa aiba "o voce mai puternica in lume".
Piotrivit lui Merkel, daca nu se ajungea la un acord, "nu ar fi insemnat chiar sfarsitul Europei asa cum o stim cu totii, insa ar fi avut consecinte destul de serioase".
Ceea ce nu am reusit deloc sa aflu sau sa aud de la vreo sursa oficiala sau mai putin oficiala este care a fost pozitia Romaniei in toate aceste negocieri. Oare cineva de la conducerea tarii noastre a stiut ca se poarta negocieri atat de importante? Si daca da, ce au obtinut, pentru noi toti?

3 comments:

Anonymous said...

raluca, nu ai fost tu indeajuns de atenta pentru ca pozitia romaniei fata de acest moment ISTORIC a fost clar exprimata
basescu a zis asa: il vreau pe avramescu la tvr, nu il vreau pe sassu, tariceanu nu stie sa gestioneze seceta, rusia sa stea pe funduletul ei
tariceanu a zis asa: marim pensiile, rectificam bugetul sa multumim pe toata lumea, basescu nu stie despre ce e vorba la seceta, psd ne ajuta nu ne santajeaza
cum??? nu au legatura cu summitul european??? nu au nici o legatura cu acesta decizie istorica???
lasa, data viitoare o sa fie mai bine...

Anonymous said...

nu pot sa inteleg de ce multi dintre voi nu spuneti clar cine sunteti.... l-am gasit(blogul) pe pag lui nastase... cum sa te citeasca cineva daca nu stie cine esti... nu ai poza ... eu sunt adrian... ma stii... daca scrie mai multe date despre tine si nu le-am gasit... scuze

Raluca said...

@ cristian china birta: daca mai "votam bine" inca o data, cu siguranta!

@ adrian: poate nu vreau sa se stie cine sunt. nu stii ca femeilor le place sa fie misterioase ;) , daca tot veni vorba?! :)
nu e musai sa am poza ca sa "ma citeasca" cineva, ci citeste ceea ce sriu daca vrea si daca-i place.
si in afara de nastase, eu alt adrian nu cunosc, asa ca aici suntem pe picior de egalitate :)