28 September 2007

Leapsa de la Adrian Nastase!

Am primit astazi o provocare adevarata! Multumesc pentru leapsa, domnule Adrian Nastase. O sa incerc sa raspund, poate chiar o sa gasesc ceva original daca voi avea putina inspiratie.
Marile probleme ale acestui oras sufocat si sufocant care este Bucurestiul cred ca le cunoastem cu totii. Si tot cu totii injuram in fiecare dimineata cand plecam la serviciu, seara cand ne intoarcem acasa si in tot restul zilei, daca avem cumva treaba prin oras. Iata cateva idei, la care visez cateodata ca s-ar putea realiza si la noi:
1. In primul rand - problema locurilor de parcare, care este mai mult decat evident ca nu poate fi rezolvata... pe orizontala, intrucat deja nu mai exista spatiu pentru asa ceva. Cred ca o reala solutie in acest sens este sa se construiasca parcari supraetajate (cu plata, bineinteles, pentru amortizarea investitiei) dupa modelul celor din Germania. Se pot gasi zone cu suprafete suficient de generoase pentru a se construi „zgarie-nori” pentru masini, pe langa cele pentru birouri si nu ne trebuie prea multa imaginatie pentru asta. Se pot face cladiri cu acces in stil clasic sau precum cele futuriste din imaginea de mai jos.

2. Transportul/circulatia rutiera. Si crearea pistelor pentru biciclete/role este o solutie, dar e cam greu de aplicat... iarna. Dar sunt necesare si astfel de piste.
Nu stiu daca la problema circulatiei din capitala se va gasi solutie vreodata. O posibila solutie ar fi restrictionarea accesului in centrul orasului sau accesul contra platii unei sume/taxe (se practica si in orasa mai mari, precum Londra). Bineinteles ca aceasta duce la pierderea de voturi de catre cei ce o vor promova si va primi multe injuraturi din partea soferilor, deci nu prea e realizabila. Alta solutie cred ca poate fi instituirea unor benzi cu sens dublu de circulatie, atat in centru, cat si pe arterele principale de acces spre centru. Astfel, intr-un anumit interval orar se poate circula pe aceste benzi doar intr-un sens, pentru a se fluidiza zonele aglomerate, iar in alt interval orar in alt sens (spre exemplu, pe Bd. Magheru se poate circula pe benzile respective dimineata dinspre Universitate spre ASE, cand e foarte aglomerat traficul pe aceasta directie, iar seara sa se inverseze).
Ca o paranteza, vreau sa dau si un alt exemplu, cel al orasului Milano (care nu ste singular), unde circulatia masinilor proprietate personala este interzisa complet in anumite zile, atat pentru a se evita aglomeratia, cat si pentru a se limita poluarea.
3. Daca intrebi strainii (care sunt, de obicei, obligati prin natura jobului sa ne viziteze capitala) daca le place Bucurestiul, marea majoritate iti vor raspunde ca nu. Vor raspunde cu da probabil doar cei carora le place viata de noapte, pentru care capitala are o oferta destul de variata. Insa asta nu este un motiv laudabil pentru a atrage turisti. Ar trebui sa avem ceva mai multa grija de imaginea si trecutul orasului nostru. Cei „de afara” pun mare pret pe trecutul lor, inclusiv arhitectonic, asa ca noi de ce nu o facem, mai ales cand avem cu ce!? Avem atat de multe cladiri si mai ales muzee interesante, incat chiar s-ar putea realiza un circuit turistic cultural, eventual cu implicarea ministerelor respective (al educatiei, eventual un minister al turismului).

Astea ar fi doar cateva dintre gandurile mele. Din pacate Bucurestiul arata, de 17 ani, ca dupa razboi. Din aceasta cauza sunt atat de multe de facut, de corectat. Nici nu mai poti sa clarifici care problema este mai importanta - toate au devenit extrem de importante si de grave. Ar fi prea multe de adaugat la aceasta lista. Mai las si altora placerea de a visa la un oras pe placul nostru. Dau mai departea leapsa tuturor celor din lista mea de bloguri preferate care nu au primit-o deja (si chiar si celor care au primit-o : )): Adrian Seceleanu, Anca Enache, Andrei Badin, Andrei Chiliman, Apolitic, Arhi, Basescu, Blogreview, Blogul PNL, Traim in Romania, Comanescu, E-politics, Convex-concav, Cozmin Gusa, Cristi Banu, Cristian Diaconescu, Cristian Sutu, Dan Andronic, Dan Blanaru, Dan Mihalache, Diana Tusa, Dragos Deleanu, Fane, Gabriela Cretu, Idei politice, Info politic, Ioan Mircea Pascu, Iulian Enache, John Doe, Marketing politic, Mihaela Berneaga, Mile Carpenisan, Moromete, Oana Dobre, Piticu, Politica in Romania, Politichia, Premium PR, Roxana Toma, Servicii secrete, Sorin Tudor, Sorina Matei, Tiberiu Lovin, Tolontan, Vali Birzoi, Victor Ciutacu, Vlad Petreanu, Whitewolf, zoso.
Mult succes!
Later edit: Pe Mircea Geoana totusi l-am scos de pe lista. Uite-asa.

6 comments:

Anonymous said...

leapsa catre adrienel a pornit de la catastif, trecand prin mine si andrei crivat :)

Anonymous said...

eu zic totusi ca mai putea da tagul la inca vreo 20 de bloguri! nu te lasa!

Raluca said...

@ arhi: foaaarte adevarat! good ideea!

@zoso: Desi de obicei e un "joc" doar intre "cativa" "prieteni", am facut o exceptie de la regula ;P. Nu e musai sa te prinzi in joc, daca nu-ti place sau daca te-ai suparat ca esti si tu pe lista. Asa ca... PIUA!

Anonymous said...

multumesc frumos, dar nu.

Anonymous said...

Multam de invitatie. Eu deja am raspuns. Spor! :)

Anonymous said...

Si Catalin si toti cei care au scris merita felicitari pentru o "leapsa" cu adevarat utila.

O sa raspund si eu cu placere.