27 March 2008

“Izolarea sau integrarea” Serbiei. SUA nu vrea stabilitate in Balcani?

UE propune Serbiei 2 scenarii: izolarea sau integrarea. Pe 11 mai vor avea loc alegeri anticipate in Serbia. Interesant momentul ales pentru astfel de "propuneri". Oare diplomatii sarbi vor fi la inaltime?
In cea de-a doua varianta (integrarea) Bruxelles-ul e pregatit sa semneze cu Belgrad-ul pentru a oferi sarbilor dreptul de a calatori pe teritoriul UE fara viza si Serbiei posibilitatea de a beneficia de asistenta financiara din fonduri europene. In plus, in urmatorii 2-3 ani Serbia poate demara negocierile pentru a fi admisa in randul statelor UE.
Polonezul Jacek Saryusz-Wolski, presedintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Parlamentului European, va "intreba" sarbii ce scenariu vor alege dintre cele doua: "izolarea intr-o regiune care in urmatorii cativa ani va apartine UE sau integrarea rapida in UE".
Va fi Kosovo "inmanat" Pentagonului?
"Statul" Kosovo (si-a auto-proclamat independenta pe 17 februarie) a fost deja recunoscut de peste 30 de state, inclusiv SUA si majoritatea tarilor membre UE. Alte state, intre care Rusia, Spania si China, au refuzat sa recunoasca independenta Kosovo.
George W. Bush a comandat transporturi de armament catre Kosovo. Din aceasta cauza, Moscova a insistat pentru convocarea unei sesiuni de urgenta a Consiului Rusia-NATO, care va avea loc la Bruxelles pe 28 martie.
Kosovo se pare ca va fi primul stat sub protectia completa a NATO. Avand in vedere intentie Albaniei, Macedoniei si Croatiei de a se alatura Aliantei Nord-Altantice la summit-ul din 2-4 aprilie de la Bucuresti, Kosovo ar putea deveni cel mai important sprijin pentru NATO in zona Balcanilor. Pentagonul a construit deja pe teritoriul sau cea mai mare baza militara (Camp Bondsteel) si a inceput constructia unei a doua baze militare.
[Ca o paranteza, General-colonelul Leonid Ivashov, presedintele Academy of Geopolitical Problems, este convins ca Washington-ul (cel putin sub actuala administratie) nu are nevoie de stabilitate in Balcani sau in restul Europei].
Kremlinul saluta decizia lui Bush de a vizita Rusia dupa summit-ul NATO.
George W. Bush a acceptat invitatia lui Vladimir Putin de a vizita resedinta sa de vacanta pe 6 aprilie, pentru a discuta despre "probleme strategice, intre care scutul anti-racheta este o problema foarte importanta".

No comments: