13 March 2008

Misterul tablitelor sau pe urmele tezaurului dacic...

Sub pretextul ca sunt niste falsuri neinteresante, peste 30 de placi acoperite cu imagini si inscrisuri intr-o limba necunoscuta au zacut nebagate in seama mai bine de un secol prin subsolurile unor institutii. Acestea contin o scriere intr-o limba necunoscuta (care se presupune ca este limba dacica) si reprezentari iconografice cu luptatori inarmati cu suliti si lanci, regi si zei, temple, palate, cetati, monograme si insemne heraldice, eternizate in plumb. Ce se stie despre provenienta lor? Nu prea multe, insa istoria acestor tablite si misterul din spatele acestora sunt incitante.
In jurul anului 1875, cand s-a turnat fundatia Castelului Peles, s-a descoperit un mare tezaur, din piese de aur – placi scrise in relief. Aceste placi au fost copiate in plumb, din ordinul Regelui Carol I, la Fabrica de cuie din Sinaia.
In legatura cu placile de aur, exista doua ipoteze: una - ar fi fost topite de Regele Carol I si folosite in vremea Razboiului de Independenta; si a doua - cel putin o parte din ele ar fi supravietuit. Nu se stie exact ce s-a intamplat cu ele: fie au ajuns, dupa unele speculatii, in Tezaurul de la Moscova, fie au fost valorificate, intr-un fel sau altul. Este posibil ca cel putin 40 de piese din aur sa mai existe la Banca Nationala a Romaniei. Mai multe detalii in interviul de aici

In urma acestui interviu, reporterul respectiv a facut timp de doi ani investigatii si a scris o carte, intitulata "Tezaurul dacic de la Sinaia. Legenda sau adevar ocultat?". Nu am citit cartea inca, dar subiectul este tentant.

No comments: