11 July 2007

"Liberalizarea" nasterilor in China

Autoritatile din China au "liberalizat" politica de control al nasterilor la nivelul tarii. Astfel, unor familii din zonele urbane li se permite sa aiba cate doi copii. Trebuie sa intruneasca insa conditia ca amandoi parintii sa fie copii unici, adica sa nu mai aiba frati/surori. Cea mai dens populata zona din centrul Chinei, provincia Henan (aprox. 97 milioane de oameni), este exceptata de la aceasta regula.
Inca din 1970, China a mentinut politica "un singur copil per familie" pentru familiile din zonele urbane. In regiunile rurale s-a aplicat regula "un copil si jumatate", prin care cuplurilor li se permite sa aiba al doilea copil daca primul era o fetita. Minoritatilor nationale nu li s-au impus niciun fel de restrictii.
Baby-boom-ul din anii 170-1980 a creat generatia care acum a ajuns la varsta casatoriei si poate sa-si intemeieze o familie. Daca se elimina restrictiile privind controlul ratei natalitatii, China risca sa intre intr-un nou baby-boom. Populatia din China este estimata la 1,3 miliarde, dar daca nu ar fi fost impusa politica de planificare familiala, s-ar fi cifrat astazi la 1,7 miliarde de oameni.






































No comments: