13 July 2007

Sper sa nu-i vina ideea si necioplitului nostru de presedinte...

Hugo Chavez , presedintele venezuelean, va inainta Parlamentului un proiect de lege prin care vrea sa elimine din Constitutie limitarea numarului de mandate la care are dreptul presedintele tarii. Un mandat tine 6 ani, iar presedintele, ales prin vot direct si poate fi reales doar inca un mandat consecutiv. Chavez s-a angajat pentru prima data sa amendeze Constitutia dupa ce a castigat alegerile prezidentiale din 3 decembrie 2006: "Nu cred ca avem dreptul sa privam oamenii de posibilitatea de a realege un leader pe care il apreciaza pentru al patrulea, al cincilea sau al saselea mandat", a declarat Chavez. Mai devreme, parlamentul venezuelean i-a extins puterile presedintelui Chavez in privinta initiativelor legislative independente. Proiectul de lege ii va permite lui Chavez sa dea legi ce urmaresc nationalizarea completa a economiei nationale, inclusiv domeniul energetic si cel al telecomunicatiilor, in urmatoarele 18 luni.

Oare asta viseaza si Basescu? Sa modifice Constitutia, sa capete puteri extinse? Sa aiba dreptul la cate mandate vrea el (pana moare)? Sa aiba totul sub controlul lui strict, nu al altei institutii sau al guvernului? Sa ajunga sa completeze in istorie lista cu numele celor mai mari dictatori?
Observatie: Putin, care e baiat destept (in sensul bun al cuvantului, nu in cel figurat), nu a facut asta, desi poate ar fi avut mari sanse de realizare a unui astfel de proiect. Fiind baiat destept, a reusit sa readuca Rusia la rangul de imperiu, economic (si militar, bineinteles)! Si fara a deveni dictator. Realizarea sa este inca mult mai mare decat daca s-ar fi luptat cu o lume intreaga si ar fi reconstruit un imperiu politic care nu mai era dorit de nimeni. Strategia sa a fost nu inteligenta, ci sclipitoare. Acum Rusia are la degetul mic mai bine de jumatate din tarile lumii.
In politica trebuie sa fii sclipitor, sa fii un foarte fin diplomat si un excelent negociator si strateg, nu un necioplit, badaran, total lipsit de diplomatie si de orice strategie in afara de aceea de a-si umple propriul buzunar.

No comments: