16 November 2007

File de... integrare

Tiganii romani se plimba prin Europa cu magarul inhamat la cotiga si gatind la ceaun pe foc din vreascuri. Stau in corturi murdare si in conditii infecte, cersesc, strica, fura etc., facand de ocara renumele unei tari intregi. Pe acesti "defavorizati" Romania trebuie sa-i integreze in societate. Adica sa-i faca (in primul rand sa vrea) sa traiasca in conditii normale si sa munceasca.
Ar trebui sa se faca un proiect in acest sens. Spre exemplu un astfel de proiect s-ar putea concentra intr-o anumita zona, cel putin pentru inceput - sa-i spunem faza pilot. Aceasta zona ar putea fi, de exemplu, pe undeva prin Harghita si/sau Covasna. Eu zic ca ar fi cea mai potrivita alegere pentru ca tiganii sa poata fi integrati, intrucat ungurii au mare experienta in acest domeniu. Si sunt convinsa ca ungurii i-ar ajuta foarte mult pe tigani sa reuseasca. Si mai sunt convinsa si ca tiganii le vor multumi si le vor fi recunoscatori si ii vor ajuta, la randul lor, foarte mult pe unguri.
Un astfel de proiect cred ca poate ajuta ambele minoritati sa-si depaseasca frustrarile si problemele de comunicare si de convietuire. Si sa traiasca fericiti pana la adanci batraneti. Si Romania va deveni o tara mult mai linistita si mai civilizata, respectata de catre toate celelate tari.
Si am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea asa.

No comments: