08 November 2007

Mai e doar un pas pana la moratoriul Rusiei asupra Tratatului CFE

NATO spera ca Tratatul CFE va ramane in vigoare si ca va fi ratificata o varianta amendata a acestuia. Camera inferioara a Parlamentului rus a votat in unanimitate in favoarea propunerii presedintelui Vladimir Putin de a impune un moratoriu asupra tratatului. Moratoriul va intra in vigoare de pe 12 decembrie, dupa ce va fi aprobat si de Camera superioara a Parlamentului rus, care va vota pe aceasta tema pe 16 noiembrie.
Yury Baluyevsky, seful armtei din Rusia, a declarat ca forma actuala a tratatului a favorizat Statele Unite si NATO pentru ca le-a permis sa implementeze o strategie de "expansiune catre est"si sa monitorizeze trupele rusesti in partea europeana a Rusiei. El a mai adaugat ca o eventuala suspendare a tratatului nu va afecta Rusia la fel de mult ca masura in care va afecta Europa. "Rusia detine suficient arsenal de forte, mijloace si resurse pentru a-si asigura securitatea si interesul national", a afirmat Baluyevsky. aici si aici gasiti alte detalii.
Dar pe noi ne intereseaza in primul rand ASTA:
Ministrul Apararii din Rusia a declarat ca ar putea sa intareasca trupele de la granitele sale vestice, daca Parlamentul sustine propunerea lui Putin privind moratoriul asupra Tratatului CFE. Aceasta este considerata reactia Rusiei la scutul anti-racheta pe care Statele Unite vor sa-l constituie in Europa.
Adica multe trupe rusesti vor fi ingramadite inclusiv destul de aproape de granita noastra estica. De Moldova nici nu mai deschid subiectul...
Si ce? Pai cum, si ce!? Pai tre' sa ne descurcam singuri, ca doar singuri i-am invitat pe americani sa faca ce vor cu trupele lor pe teritriul nostru. Ca doar Romania e presul e care-si sterg toti picioarele!

No comments: