08 November 2007

Discriminare sau exterminare...

M-am saturat sa tot aud cat de greu se integreaza minoritatea rroma in societate si cat de dezavantajati sunt tiganii. Acum aceeasi problema se ridica la nivel european (vezi aici, aici, aici , aici si prin multe alte parti, daca nu te-ai saturat deja).
Dar tiganii care au palate, conturi in banci mai mari ca PIB-ul, garaje pline cu masini ultimele tipuri si aur cat nici nu poti sa gandesti, dar care vin la primarii si solicita ajutoare sociale si pentru caldura, ca saracii n-au niciun venit? Pe astia cine-i dezavanatjeaza?
Trebuie astfel de personaje integrate in societate in vreun fel? Sunt discriminati ei in vreun fel?
Eu sunt de parere ca, in primul rand, tiganii se AUTODISCRIMINEAZA.
Si, in al doilea rand, pentru ca sunt hoti, lenesi si imputiti din nastere, nu pot fi integrati in nicio societate cu valori diametral opuse, oricat cat de civilizata ar fi ea. De fapt, cu cat societatea e mai civilizata, cu atat mai imposibila e asa-zisa integrare a acestora. Pai ar fi exterminati daca ar fi integrati, nu credeti? Pai cum dece? Ar fi distruse toate "valorile" in care cred si in spiritul carora sunt educati de cand se nasc.

Later edit: Unii au gasit si o solutie sa ajute saraca tara asta Romania, plina de tigani si copii cersetori bolnavi de sida. A, da, era sa uit: si de femei frumoase si... ieftine ....

3 comments:

Anonymous said...

Sunt foarte trist că ai o asemenea gândire. Am avut în viaţă foarte mulţi prieteni ţigani şi nici unul nu era aşa cum îi descrii tu.
Liiceanu a spus astăţi o chestie interesantă. Dacă ai un pix şi scrii cu el, nu-i acorzi atenţie pixului, te concentrezi la idee. Dacă ai un pix şi nu poţi scrie cu el, pixul devine personajul principal. La fel şi cu un grup de oameni, îl defineşti nu după părţile lui normale ci, mai ales, după părţile lui speciale. În acest caz, şi negative. Partea normală, care nu sare în ochi, este invizibilă.
Câţi infractori rromi sunt, 50 de mii, 100 de mii? Mai sunt mai mult de un milion care nu sunt infractori. Pe aceştia îi vede cineva?

Raluca said...

Din pacate viata mi-a demonstrat de prea multe ori ca cei ce fac parte din aceasta "minoritate" nu-si dezmint originea. Cred ca esti un caz unic in ceea ce priveste prietenii tai tigani. Sau esti un filozof prea optimist. Din pacate, e cale lunga de la filozofie, de la un univers perfectibil, la realitate.
Sunt sigura ca exista pe undeva (eu nu am intalnit) si cateva exceptii printre rromi. Dar realitatea este ca aceste exceptii sunt mult prea rare. Atat de rare incat au ajuns, intr-adevar, sa nu mai fie vazute. Asta este cu adevarat o drama pentru acestia. Pur si simplu se pierd in marea masa de care toata lumea a ajuns sa se fereasca, cu teama.
Marea majoritate a celor ce fac parte din etnia rroma (si crede-ma ca stiu suficient de bine, atat din misiuni pe teren cat si din studii si anchete cu caracter mai mult sau mai putin... social) sunt din pacate la nivelul negativismului meu. Infractorii rromi nu sunt 50-100 de mii. Sunt milioane. Si sunt educati sa fie asa de mici. Si numarul lor e in crestere in ritm accelerat. Si in 15-20 de ani vor ajunge sa depaseasca ca numar populatia romana. Si vom ajunge intr-adevar un popor de tigani.
Iar referitor la integrarea acestora, prea multi o refuza! Atunci cand li se intinde o mana spre o viata normala, spre o societate decenta, pur si simplu persifleaza, refuza. E mult mai convenabil si mai confortabil sa traiasca in obscuritate, sa faca avere in mod nejustificat, dar sa ia si ajutor de la stat. Astia sunt si nu vor sa se schimbe.

Raluca said...

Iar referitor la rromii din strainatate, vreu sa va povesteswc un caz, care cred ca este reprezentativ pentru kodul lor de a gandi si de a actiona.
La Madrid, un romam lucreaza impreuna cu un polonez pentru o mare firma. Intr-o zi, la poarta acestei firme, cei doi intalnesc o familie de tigani romani, cu doi copii. Au inceput de zor si cu mare jale sa cerseasca sa li se dea cat de cat ceva ca sunt morti de foame si caau plecat din tara lor, Romania, unde din cauza inundatiilor au ramas fara nimic pe lume. Polonezul, mai de mila, mai de sila, baga mana in buzunar si le da 50 de euro.
Romanul insa intra in vorba cu ei. II intreaba de ce fac asta si nu incearca sa se angajeze undeva, sa duca un trai linistit. La care tiganul ii rase in nas si ii raspunse: "Pai ce, sunt prost?! Castigam din cersit cateva mii de euro pe luna. De ce sa ma angajez?"
Si uite asa au construit in cativa ani Romaniei imaginea de astazi, pentru care toata lumea ne arata cu degetul si ne ocoleste.