27 November 2007

Va sti PSD sa raspunda electoratului?

Scorul final al PSD a crescut de la 21,8% pana la 23,14%, iar cel al PD a scazut de la aprox. 32% la 28,78% (PLD-ul este un balon de sapun, umflat artificial si nu cred ca va conta de acum inainte. Este doar un "iepuras" al PD-ului, care insa a ciupit de la acesta un pic mai mult decat trebuia sa o faca). Diferenta finala dintre PSD si PD este destul de stransa, aprox. 288.000 de voturi. In conditiile in care sondajele dinaintea scrutinului cotau PSD la 17-19%.
Eu vreau sa subliniez ca PSD a inceput din nou sa creasca. Intr-adevar PSD a pierdut mult din procentul obtinut in 2004, dar a reintrat pe un trend crescator. Si asta nu se datoreaza in niciun caz conducerii actuale a partidului. Pur si simplu oamenii au inceput sa realizeze ca PSD este cam singurul partid in care exista oameni competenti. Au inceput sa caute mai departe de primele randuri, sa vada daca exista ceva si in spatele acestora. Si doar in PSD au regasit acel ceva. Au comparat lista oamenilor cu experienta prezentata de PSD si cele prezentate de alte partide, in care se “auzise” cate ceva doar de vreun nume sau doua.
De acum incolo insa, PSD va trebui, ca sa redevina principalul partid din Romania, sa vina cu proiecte pentru a atrage intelectualitatea de stanga, adica cei care nu mai vor sa voteze si nu au mai votat la ultimele scrutinuri. Proiectele pt. pensionari nu mai tin, deja le-au insusit prea multi, inclusiv liberalii. Dar daca PSD va sti sa mobilizeze potentialul foarte mare pe care il reprezinta intelectualii de stanga, va avea garantat succesul pe multi ani de acum inainte. Bineinteles, va trebui schimbata si conducerea, care a dezamagit si continua sa dezamageasca prin prestatia total inodora si incolora. Pentru ca actuala conducere nu va fi in stare sa realizeze obiectivul pe care l-am amintit, ci cu siguranta il va compromite. De aceea, tocmai acum PSD-ului i s-a oferit, intr-un fel, inca o sansa. Este un semnal din partea electoratului si PSD trebuie sa rectioneze, sa-i raspunda pe masura.

3 comments:

Anonymous said...

De foarte mult timp partidele nu mai răspund la telefonul care sună electoratul. Am văzut aseară, la Realitatea TV, dispreţul pe faţă pe care îl simt partidele faţă de electorat. Mersul din uşă în uşă în campania electorală este un criteriu de performanţă. Ei bifează vorbitul cu oamenii ca pe obiective. Astăzi am vorbit cu 100, cu 200, cu 1000. Oamenii nu mai reprezintă destine ci cifre, procente. Până şi electoratul a început să se vadă ca un procent. Eu m-am dus la vot şi reprezint ceva sub 30%. Nu mai am nume, nu mai am identitate, sunt a suta parte dintr-un miliprocent.

CIN said...

Eu cred ca Romania are o sansa, odata cu sansa care i s-a oferit pesede-ului. Si aveti dreptate, nu a contat neparat PSD ca structura, ci, mai degraba, faptul ca reprezenta o imagine mai stabila si mai coerenta a guvernarii. Chiar daca multi nu au suportat acel statul de partid stat cu care era etichetat (eu zic pe nedrept).

Sansa Romaniei este reechilibrarea scenei politice, in conditiile in care tendinta catre dreapta (in niciun caz doctrinara) s-a manifestat furibund in ultimii trei ani. Dar iata ca, in final, acea prea frumoasa constructie prezidentiala PD+PLD pare sa nu mai fie atat de iubita de popor, mai ales in conditiile in care Traian Basescu - ocupat cu referendumul, le-a suflat vant din pupa.

Apropo, Traian Basescu va fi platit pentru activitatea de presedinte diriginte in luna noiembrie???

Raluca said...

@ ioan catalin nechifor: PSD a fost etichetat doar pentru ca asta face Basescu: eticheteaza, cauta tapi ispasitori si "vrajitoare" pe care le vaneaza si pe care vrea sa le arda pe rug in piata publica. Ma indoiesc ca PSD sau cineva (oricine)din acest partid e caratcerizat de un grad de tiranism atat de ridicat ca al alui Basescu.
Tedninta catre dreapta in Romania este oarecum fortata. Daca ne gandim numai anul acesta cat de masiv a aplicat PNL-ul masuri social-democrate... Cat despre PD, acesta migreaza de pe stanga pe dreapta si eventual inapoi pe stanga, daca aceasta ii va aduce mai multe voturi.